FAQ - Vanliga frågor och svar
Varför ska jag välja LED? Hur påverkar det miljön om jag byter?
Med LED sparar du rejält på din energiförbrukning redan första månaden och tillsammans sparar alla som byter till LED. Skulle rent teoretiskt hela EU byta till LED idag skulle vi kunna avveckla 65 brunkolkraftverk pga. energibesparingen som kommer utav LED:en. Den största miljöförstöraren av dem alla är också brunkolsbrytning och själva förbränningen av den som fortfarande står för stor del av vår energi och som majoriteten av vår konsumtionsel genereras ifrån. I Europa går vi mer eller mindre från kolenergin men USA bland annat fortsätter med kol som energikälla. Föregångsländer som Tyskland energieffektiviseringar och verkar snarare ha planer på att bygga fler kolkraftverk men samtidigt finns det en motsida som satsar på förnybart med solcellsenergi från solcellerspaneler. Europa genomgår ny en revolution där LED har huvudrollen. Det finns flera olika sätt att generera energi till belysning. Vissa bättre och mer effektiva än andra. Vissa med inbyggda faror och risker. Andra med förödande effekter på miljön och utsläpp på både havs- och landmassa. Idag börjar dock även de större företagen att ta sitt ansvar och många klimatkompenserar för sina utsläpp. Men lång ifrån andra. Solenergin är på uppgång och den förnybara energin i allmänhet kommer få större utrymme i Europa och Kina exempelvis vilket kommer att ge gynnsamma konsekvenser. Vi går ifrån olja och kol och fossila bränslen mot förnybart. Parisavtalet lever i högsta grad. Trots visst motstånd. LED är givetvis bara en del av energieffektiviseringen med står för stora energibesparingar om alla ljuskällor som idag har hög energiförbrukning skulle bytas till LED. Byt till driftsäker
LED-belysning hos Eco by Sweden klicka här
Vilken LED-diod ska man välja och varför. Vilka finns det?
Vilken LED-belysning ska man välja? Det finns idag en uppsjö LED-dioder från olika tillverkare som konkurrerer i både kvalitet och kostnadseffektivitet. Det har landat marknaden några riktigt bra märken. Philips är tillverkare av dioder och har de senaste åren utvecklat en ny diod som kallas Philips Lumileds i SMD3030 och SMD5050. Samsung har länge gjort bra dioder liksom Osram som varit på marknaden länge. Nichia-dioderna är de LED-chip som finns i lampan i kameran i din iPhone till exempel och är ett japanskt kvalitetsmärke bland de bättre dioderna. Nichia håller en mycket hög prestanda. Från USA kommer Bridgelux och CREE med driftsäkra dioder men inte nödvändigtvis bättre än dioder från något annat land nämnt. Taiwan har Epistar som utvecklad en avlång diod SMD2835 som passar exempelvis LED-rör då de placerade sidledes inte går sönder även om röret skulle knäckas.
Det finns givetvis många fler dioder men vi har valt att endast saluföra de bästa med längst livscykelkostnad och prestanda. Det finns givetvis andra dioder på marknaden som har ett väsentligt lägre pris som bland annat Sansan men kvaliteten är också därefter. Även Philips har ett sämre stall med dioder som de använder till sina egna produkter ofta ger livslängden en bra fingervisning om diodens kvalitet. Fråga annars din återförsäljare.
LED ska du ha länge. Investera i bra belysning redan första bytet.
Många kommer inte lyssna på rådet utan de kommer köpa den billigaste LED-belysningen som finns nu när kraven början komma och nästa lampbyte nalkas. Fortfarande köper många de gamla lamporna då butiker har dem längst fram till mycket rabatterade priser för att bli av med de stora lager av föråldrad och energiförbrukande belysning som finns. LED är det fortfarande många som förutom de som tar en sväng till IKEA köper sin belysning. Det är helt enkelt för dyrt tycker man. Funderar man dock på hur många gånger man får byta lammpor och halogenbelysning blir beräkningen en annan. Därför är det en sund idé att
köpa en bra LED-lampa direkt. Du har inte råd att köpa en billig. Den kommer kosta mycket mer än den dyra och idag har livscykelkostnaden blivit viktig. Det vill säga lampans kostnad över en längre tid. LED kräver inte heller underhåll om du köper en bra lampa. De säger att LED inte går sönder. Det stämmer inte riktigt. Bra LED går väldigt sällan sönder. Billig LED gör sönder i ungefär samma omfattning som tidigare belysningskällor de är lite mer hållbara men inte odödliga. Vissa modeller håller väldigt längre.
Passar LED till alla gamla lampor och armaturer?
Var kan man kan mam köpa bra LED-belysning som passar den tidigare belysningen man haft? LED är anpassat så att den ska fungera till alla föråldrade lampor, armaturer och volt. Ibland behöver du en utanpåliggande driver, ibland är drivern inbyggd och det finns även LED utan driver som passar direkt i 240V-uttag. LED passar dock till de allra flesta socklar idag, glödlampans e14 och e27 samt e40 är desamma. T8- (G13) och T5(G5)-lysrören har samma storlek på socklarna som de nya LED-rören. Även olika former av plugin-lampor som PL-GL23, G24 osv. finns i LED.
Där det kan bli lite rörigt är fordonsbelysningen som finns i ganska många olika baser och modeller. Först och främst är helljuset man bör ha koll på och det som är vanligast är modellerna: H7 H11, 9004 och 9008 samt japanska H15 (hi). Övriga beteckningar är som oftast hel- och halvljuset som också ofta kräver ett adaptivt system, den mest vanligt förekommande basen är H4-basen (hi/lo). Sen ska basen passa det ljus man valt och enklast är att kolla med bilfakta eller någon liknande sida eller hör av er till oss så berättar vi vad som passar ditt fordon bäst.
Tillbaka till Eco by Swedens förstasida
Varför är LED så dyrt att köpa in?
LED är inte dyrare än någon annan produkt. Ser man det ur ett livscykelperspektiv med en kostnad för installationer och driftstopp samt byten av trasiga lampor så är LED avsevärt med priseffektivt. I tillägg till detta så kommer energibesparingen med LED som har ett egenvärde i sig. LED kan tyckas dyrt men trots det så har priserna pressats de senaste tre åren till sin yttersta gräns bland leverantörerna och de är lägre än någonsin. I Kina pågår just nu ett priskrig om LED och råmaterial till produkter i allmänhet. LED är i första hand en ganska komplicerat teknisk produkt jämfört med andra lampapplikationer och den kostar mer att tillverka och blir därför dyrare i inköp men i drift så trumfar LED samtlig belysning med råge. Om man tar in LED-belysningens livslängd i detta så blir det en annan uträkning. Du kanske behöver byta ett hundra halogenlampor flera gånger under samma tidsrumd som dina LED-spotlights utan underhåll kan användas och brukas. I vissa företag finns det personal som bara har till uppgift att byta trasiga lampor.
Läs mer om LED här
Vad innebär det egentligen med 50.000 timmars livslängd?
LED håller länge, längre än de tidigare belysningskällorna med råge. Livslängden beror på en rad olika faktorer såsom konstant ström till LED-dioderna, tillräckligt kylsystem och vilka komponenter i övrigt man använt och även hur du själv använder belysningen. Det går faktiskt att använda belysningen på fel sätt även om det är med stor sannolikhet är ovanligt. Används belysningen som den ska håller den längre, när man anger livslängden på LED såsom exv. 50.000-timmar menas inte att den slutar lysa här utan att den tappat ungefär 30% av sin ljuskapacitet från när den var ny. LED-belysning håller som regel den 50.000 timmarna är slut utan vid angivelsen ska 70% av ljusstyrkan finnas kvar i armaturen samt andra delar som ska hålla visst mått. Formeln för att räkna ut ljusstyrkan är med >50.000 timmar som utgångspunkt:
(Ta=30°C@L70). Därför är det bra att investera i bra utrustning direkt. LED används som vilken vanlig lampa som helst. Kopplar du rätt med korrekt spänning så håller lampan samma kapacitet och prestanda länge och inte heller spelar det något roll hur många gånger du stänger av eller på din belysning. LED lyser som sagt väldigt längre som sagts och kräver inget underhåll. Den förväntade livslängden hänger ihop med flera olika parametrar som efter den angivna livslängden ska hålla en viss standard. LED ska som ovan nämnts ha 70 procent av sin ljusstyrka kvar efter 50.000 timmar i exemplet ovan. Vill du veta mer om LED.
Klicka här
Vad är ett drivdon / driver / transformator?
En driver eller ett drivdon är den apparat som gör växelströmmen i våra svenska eluttag till likström då de allra flesta LED-lampor går på 12-24 volts likström. Drivdonet eller drivern fungerar som ett relä mellan de två och omvandlar strömmen till en fungerande elkälla. Både Philips, Osram och särskilt Meanwell som har inriktat sig mot drivers och har mycket hög prestanda på sina drivdon. Ett drivdon styr spänningen mellan dessa så att den ligger på en jämn konstant nivå hela tiden. Det finns även vissa specialåtgärder att företa för att få ännu bättre belysning med hjälp av ett högpresdanda-drivdon. Det finns bra och dåliga drivers och drivdonet påverkar LED-belysningen livslängd något därför rekommenderas en konstant och kontinuerlig spänning ger belysningen längre livslängd. Vi använder i huvudsak driftdon från Meanwell som har den längsta livslängden och högsta prestandan under lång tid. Meanwell har dessutom smarta drivers med många energieffektiviserande funktioner som dimfunktioner och annan ljusstyrning.
Köp premiumprodukter i LED
Vad är LUX?
LUX är en av många parametrar inom LED. LUX beräknas lite förenklat genom att ta den totala antal lumen man har installerat i ett rum gånger kvadratmetern, siffran man får är den trubbiga förklaringsversionen av vad LUX är och hur man räknar ut den. Alltså genom att ta ytan man vill belysa gånger de lumen dina LED-lampor avger tillsammans så får du ut LUX:en. Men så enkelt är det sällan. För att få exakt rätt LUX måste även andra parametrar och externa faktorer räknas in och därför brukar man föra in all data i ett dialuxprogram för att få ut den exakta LUX man vill ha. Externa faktorer som kan ha betydelse är ljuset utanför till exempel. Andra faktorer är hur själva belysningen är uppbyggd om den har reflektor eller lins som kan påverka dess faktiska lumen. Det kan vara viktigt vid särskilda områden såsom odlingsbelysning, belysning för produktion av grönsaker, torkade växter, kryddor med mera. Men även arkiveringsställen, bibliotek, museum, utställningshallar som kräver ett jämnt kontinuerligt ljusflöde oavsett tid och rum. Vi har angett generell LUX tidigare men det är värt att illustrera åter som en fingervisning var ljuset ska ligga kring för styrka.
Olika lokaler behöver olika LUX. Nedan anges några LUX för olika områden. För att få fram den exakta LUX:en använder vi oss utav Dialuxberäkningar i ett dialuxprogram.
Bil- och parkeringsgarage 100 LUX
Korridorer inom visa områden 200 LUX
Grovindustrin behöver en ca 300 LUX
Höglager och lagerlokaler behöver ca 300 LUX
Kontor brukar må bra av ca 500 LUX
Butiker och affärer ca 500LUX
Sporthall behöver ca 500 LUX
Frisör- och hårsalonger 550-600 LUX
Finindustri och produktion 750 LUX
Stormarknader kräver ca 800 LUX
Är det sant att många lampor har blivit förbjudna?
EU-staterna har sedan år 2004 faktiskt haft ett direktiv ute det så kallade ekodesigndirektivet som slår ner på alla energislösande produkter med en slags deadline fram till år 2020. Ekodesigndirektivet samt flera lagar på området ska minska EU:s totala energiförbrukning. Det gäller inte bara belysning. Ett direktiv behöver inte följas direkt utan medlemsstaterna får viss tid på sig att uppfylla villkoren i direktivet. I Sverige ligger vi efter jämfört med många länder med vår levnadsstandard och särskilt deras infrastruktur vad avser uppgraderad belysning. Först i 2009 förbjöds den starkaste glödlampan sen har förbuden avlöst varandra med lågenergilampan efter glödlampan och kvicksilverförbudet i 2015 som gjorde det svårt för det vanliga lysröret att överleva trots dess existens och slutligen så kom i år 2016 ett förbud mot halogenbelysning där dispans gavs till år 2018 med omvandlingen. Varför halogen byts ut är energimärkningslagens tjänst med stor sannolikhet om man får gissa då det främst avser dess höga energiförbrukning att halogenlampan ska bort. Många känner inte som sin plikt att byta de energieffektiva lampor de har men glömmer ofta att de innehåller miljöfarliga ämnen som måste beaktas i valet. Sen är den en fråga om att föregå med gott exempel och inspirera andra att energieffektivisera och ändra sina belysnings- och energivanor.
Kommer vi hinna byta belysning fram till år 2020?
Det är inte helt sannolikt att vi kommer hinna byta all vår belysning från tills år 2020 för att möta EU-direktiven. För myndigheter utges vite bland annat för de som har kvar energislösande och förbjuden belysning. Idag är det va 2 år kvar att byta belysning till LED. Lejonparten av belysningen runt omkring oss är dock inte bytt om man tar sig en titt runtomkring i hyreshus, lägenhet och villa. Men också gatubelysningen som står gul och eldar för kråkorna. En vändning i trenden torde till och med gå över aktuella tidsramar med ett par år innan alla aktörer hunnit byta och de som ligger på stora lager har ett tag kvar av sin belysning. Problemet med att ha samlat på sig stora lager av exempelvis glödlampor - som i och för sig är förbjudna - men säg halogen och kvicksilverlampor är att man fortsätter att förbruka stora mängder energi helt i onödan. Inneffektiviteten hos kvicksilverlampor och halogenlampor är stor jämfört med LED och i spåren av livslängden hos de två nämnda ljuskällorna kommer både byten och driftstörningar att vara mer frekventa.
Finns det några minikvantiteter vid beställning?
Beroende på vilken belysning du har beställt eller vilken slags belysningslösning du valt har vi som regel minimunorders, dvs. minsta order som går vid en kartong. Beställer man lite större belysning man komma undan med ett par kollin men normalt är det mellan 5-10 produkter i varje kartong. Det kan också vara en lagervara så fråga oss först då gör vi provbeställningar (se nedan).
Kan man göra en provbeställning?
Det går bra att göra provbeställningar från hela vårt sortiment. Vill man pröva en slags belysning innan man investerar i hela lokalen finns möjligheten att göra provbeställningar. Vi öppnar dock inte kartonger när det avser produkter med under 10 styck per kartong för enskilda leveranser utan miniorder är en kartong. En kartong består normalt utav 4, 6 eller 10 produkter av ett slag. Har vi produkterna på lager kan vi dock ändå i vissa fall ge provbeställningar för att kunden ska få pröva belysningen först.
Vi levererar miljöfrakt och skänker 10kr per försändelse till WWF
Vi använder alltid miljöfrakt som klimatkompenserar för våra leveranser inrikes där skänker 10kr per skickat vara till Världsnaturfonden, WWF. Miljöfrakt har blivit vanligare och de flesta auktoriteter bland transportbranschen har idag tagit ansvaret att klimatkompensera och energieffektivisera sina verksamheten för de utsläpp de själva står för via sina inrikestransporter och andra bestyr.
Inköp och produktleveranser från leverantörer sker på olika sätt och dessvärre tar mycket belysning flygvägen idag något som vi försöker reducera ner till båtleveranser. Båt är en win-winsituation för alla eftersom en 20-fotscontainer kan ligga i fas med 5-10 större LED-armaturer som genom flygtransport av naturliga anledningar gör produkten mindre konkurrenskraftig och kostnadseffektiv. Ett problem för många är att de har projekt med deadlines de måste hålla. Genom att kvantiteterna blivit större liksom mycket av den belysning vi saluför som går mot industriell belysning samt gatuarmaturer och solcellsbelysning som både väger mer och tar större lastvolymer i anspråk. Belysningstyper med batteri och solceller är exempel på produkter som både av praktiska skäl och av säkerhetsskäl med fördel görs båtvägen. Undantagsvis och vid deadlines för projekt kan vi göra flygtransporter.
Vad händer om blixten slår ner i mina gatlampor?
Vad händer om blixten slår ner i LED-belysningen? Kan den slå ut ett helt bestånd utav exempelvis gatubelysning som är seriekopplade!? Det hände faktiskt en småländsk kommun som inte gjort tillräckligt för att skydda sig mot åska och risken för blixtnedslag. Blixten slog ut i princip gatubelysning och kortslöt samtlig belysning som därmed blev obrukbar. Det går dock att skydda sig på flera sätt. Surge Protection (SP) är ett bra alternativ som vi rekommenderar i dessa produkter som innebär att man har en säkring som gör att det inte blir överspänning eller kortslutning i produkten. Det går även använda sig av ett proppskåp där man har säkringscentralen men rådfråga din elektriker vad det bästa för dig är. Det är helt upp till antalet och omfattningen av din anläggning. Åsk- och överspänningsskydd går att få LED-belysning men är något man måste fråga efter. Det är inte alla som vill ha skyddet på kanske ett mindre bestånd.
Tål min nya LED-belysning vatten, väta eller var går gränsen?
Vattentät LED-belysning?LED-belysning är inte per se vattensäker. Glödlampan och särskilt lysröret och andra applikationer var med nödvändighet täta för de flesta slags intrång pga. de var tvungna att hålla tätt så inte gasen ljuskällan gick på läckte ut. Alla LED är inte vattensäkra, ens vattentåliga. Hur mycket vatten LED klarar av kan man räkna ut av beteckningarna IP och ett efterkommande tvåsiffrigt tal efter såsom exempelvis IP65. I badrum exempelvis räcker det med IP54. IP står för International Protection och det första talet efter IP står för fasta föremål och har 5 olika nivåer med 5 som helt dammsäker mot intrång mot alla fasta partiklar och föremål. Den andra siffran i IP står för vätska och liknande ämnen och skalan går går upp till 8 (exv. IP68 (IP69K*)) som kan sänkas under vatten och är helt ogenomtränglig. Många kunder blir vilseledda när de köper LED, främst utomhusbelysning där de köper belysning som inte håller för regnet. De köper IP64-klassade varor i tron om att de är vattensäkra med IP65 när IP64 i själva verket endast är skvättåliga och man kan skvätta vatten på den under en tid. IP65 kan man däremot kalla för vattensäker i meningen att man prövat duscha belysningen under 3 minuter med 100-liter vatten. För att kunna sänka belysningen under vatten krävs 7, dvs. IP67.
s
Vilken ljusvinkel är bäst?
Vilken vilken på ljuset och vilken spridning du behöver kan du få hjälp av en sakkunnig med om du har ett mer omfattande belysningsprojekt. Ska du bara installera en lampa eller två finns det några få tumregler att följa som är ganska enkla att hålla i åtanke. I LED-termer pratar man om spot, euro och flood samt kombinationen av spot och flood som är relativt vanlig. Det finns även andra ljusbilder men detta torde vara de mest vanligt förekommande. Beroende på arbetsuppgifter så är ljuset viktigt, exempelvis inom arbetsfordonsbelysning behöver man ofta ett väl upplyst närområde samtidigt som man ofta också vill kunna se på detaljer på långa avstånd. Då kombinerar man ofta spotbelysningen och floodbelysningen eller väljer eurobelysning. Det finns många valmöjligheter Hemma vill man möjligen ha ett mer allmän ljus och en bredare ljusvinkel den som ses i mitten av bilden. Vill man belysa särskilda föremål och ge de lite mer effekt ska man välja spotljuset som är längst till vänster på bilden med en längre och smalare ljustråle. Bilden nedan illustrerar några olika ljusbilder där de högra är det s.k. batwing-strålningen som är vanlig vid gatubelysning och parkarmaturer för att få ljuset sidledes istället för bakåt eller framåt.
Kan man slänga LED i soporna? Eller hur återvinner man egentligen LED?
Nej, du måste slänga LED bland grovsoporna. LED slänger man liksom övrigt elektronisk utrusning inte i de vanliga hushållssoporna utan i återvinningslådan om man har en sådan. LED:en ska sedan sorteras med elektroniskt avfall. LED ska sorteras och återvinnas som elektroniskt avfall och ofta är det tydligt var man ska återvinna en trasig LED-lampa eller en armatur. Trots att LED saknar tungmetaller ska det ändå tas om hand och så mycket som möjligt återvinnas.
Räcker solcellsenergin för solcellsarmaturer hela året? Även på vintern?
Solcellsarmaturerna har sina mörka fläckar i landet så är det till trots. Det kan ibland gå flera veckor utan sol i vissa delar av landet och då påverkas ju även solcellsarmaturerna som drivs av solen på samma sätt som traditionella solcellspaneler som driver el till hus eller anläggningar. Det finns flera alternativ till lösning på detta och man ska ha i åtanke att solcellsbelysningen inte klarar hela året i vissa delar av landet och särskilt inte de mörka dagarna såsom den är utformad. Det kan krävas eldragning för de mörkaste dagarna. Man kan också använda en större solcellspanel och ett större batteri. Bor man i kalla delar av landet rekommenderar vi att man anvädner GEL-batterier så att inte batteriets prestanda ska minska i kylan. Vi kan skräddarsy armaturer efter våra kunders behov och förutsättningar. Idag är det standardmodeller som passar i Europa men Skandinavien är lite annorlunda med Norge, Sverige och Finland. Exempelvis klarar dubbla batteriet av det mesta men kan för vissa vara en kostadsfråga. Nyttan med socellsarmaturen tar dock ut de ekonomiska aspekterna. Drar man exempelvis stöm till armaturerna kommer en mycket liten del att behöva användas och spänningsförlusterna är marginella. För att veta hur mycket solel som finns i ditt område kan alltid solkartan vara en fingervisare om hur du kan optimera din solcellsbelysningsinvestering på bästa sätt.
Vilken LUX ska jag ha på kontoret?
Hur får man rätt ljus?
Olika LUX-nivåer för olika områden. Beroende på var du ska belysa och få in korrekt LUX bör du redan nybyggnadsstadiet och LUX är som bekant ljuset på en viss plats. Det räknas ut genom lumen och yta men inte bara det man måste också ta hänsyn till en rad andra parametrar.
Vi beräknar LUX:en för våra kunder vid projekt i ett dialuxprogram. Kunden får sedan i digital form dialuxsimulationen för dennes lokaler med tillhörande IES-filer.
Kan man dimma ner ljuset och ändra temperatur samtidigt?
Ja, det kan man faktiskt numera. Det senaste inom LED-utvecklingen är den ergonomiska funktionen med att kunna justera ljuset efter dagens alla timmar beroende på vilken syssla som ligger för handen. Man kan också stämma in belysningen på timer så man vankar upp till varmvitt och lite lugnare ljus som gradvis ökar i temperaturstyrka, dvs. blir allt klarare / vitare tills det når den nivå man önskar verka på. Alla trivs bäst med ett visst ljus, när det kommer till just temperaturen av ljuset har många olika tycken. Tanken är delvis med CCT-ljuset som är mest vanligt i LED-paneler av olika slag och dimensioner att kunna återskapa dygnets eller solens färger. Detta görs antingen via en fjärrkontroll eller från mobiltelefonen.
Fungerar det att ha batteri och sladd på samma gång?
Fungerar det att ha batteri och sladd på samma gång? Vi har exempelvis en bygglampa som drivs av solceller. En solcellspanel på kanske 35x40cm och LED-lampan har 10-watt med en sensor längst fram och ett batteri på baksidan. Batteriet laddas upp när solceller är i solen och spar tills batteriet är fullt. Ställer man sedan in byggbelysningen / bygglampan på timer så håller lampan längre. Batteri och sladd kan kombineras såsom nödutgångsbelysning eller annan situationsbelysning om strömmen går eller liknande händelser. Använder du solceller vet du vikten av att ha ett bra batteri som kan lagra el effektivt och helst största möjliga lagringskapacitet. Har du solcellsdrift för hela eller delar av din verksamhet? Då kan du för kvällsbelysningen koppla på ett batteri som laddas under dagen när aramturen är avstängd för att belysa önskad yta på när mörkret fallet på.
Kan norrskenet skapa energi? Funkar det på solceller?
Många säger att vi inte har någon sol i Sverige vilket är lite kantigt uttryckt kanske. Vad de menar och säker står för är presumtionen att vi i Sverige inte har ljus eller i varje fall tillräckligt med ljus för att driva solceller på ett effektivt sätt. Det stämmer inte. Vi har ungefär lika många soltimmar som Tyskland och omfattningen av solceller där kan inte ha fel. Hur är det med vår egen sol. Vi har midnattssolen och även norrskenet som vi kan utnyttja och omvandla till energi. All slags solenergi var den än kommer från som avger bland annat UV-ljus skapar tillsammans med den aktuella tekniken elektricitet. Det finns alltså många energikällor som inte får den rättvisa de bor...