Highbay UFO energieffektiv LED-belysning för proffsanvändning i industri

Highbay i LED med drivrutiner för fjärrstyrning - Stall, höglager, varuhus och lokaler av olika slag

highbay LED,  industri och anläggning

Highbay i LED ger stora energibesparingar för industri och anläggningar

Highbay är ingen ny typ av ljuskälla utan har funnits länge i olika modeller. Normalt med skruvsockel i e27 och e40 med en kraftig drossel. En vanlig ljuskälla i highbays är kvicksilverlampor från 125-watt till 400-watt och uppåt. Highbay-belysning känns igen vid en kupolliknande lampa i taket på varuhus, anläggningar, fabriker m.m. med en reflektor som normalt är av aluminium. En highbay karaktäriseras av att den har hög ljusstyrka och kan belysa ett stort område men även andra ljusbilder från 10% till 120%. Idag finns highbay i LED i många olika utföranden och har blivit en mycket populär LED-produkt som används lite varstans. Användningsområdet för highbay har också utökats i takt med utvecklingen. Highbay-armaturer kan användas i idrottshallar, på fabriksgolv, i servicehallar, anläggningar av olika slag, höglager m.m. De highbay-modeller som finns idag varierar från UFO-modeller till mer traditionella armaturer. Med highbay UFO avses de senare modeller av highbay som kommit och som påminner om ett UFO med en O-krok som hänger i en kedja därav namnet highbay UFO.

Förstasidan Eco by Sweden

Highbay kan anpassas efter din arbetsplats behov - säkrare arbetsplatsbelysning i LED

Inom vissa områden är belysningen avgörande. Till och med kan tyckas så små saker som färgåtergivningen. Highbays för industrin kan kräva höga värden såsom färgåtergivning och höga lumens. Liksom kameran kompenserar även vårt öga för skillnader i ljus och andra värden. Ögat kompenserar normalt för differenser i färgåtergivning till exempel. Färgåtergivning är vad som normalt förkortas CRI och betyder Color Rendering Index och mäts i Ra där 100 är perfekt. Våra ögon uppfattar inte allting såsom det ser ut i verkligheten. Det finns olika saker som påverkar vårt sätt att uppleva exempelvis färger och se olika strålar som i vanliga fall är osynliga för ögat. När det kommer till spektra måste man först förstå vad spektra är. Det är en form av elektromagnetisk strålning men kan också vara vågrörelser i olika våglängder. När man använder ett prisma kan de olika frekvenserna bli synliga för ögat. Ögat gör inte någon skillnad i spektralfördelningen - elektromagnetisk energistrålning som sker i spektrum och indelas i olika våglängder. Spektra anges i nanometer (nm) och känns igen som röntgen som ger kortvågig strålning. Ultraviolett strålning är ett annat ljusspektra med långvågig strålning såsom infraröd strålning. Solens strålar hamnar i området 300-4000 nanometer. Enligt Annell.se är den syngrundade strålningen mycket begränsad och alstras i ett kortvågigt bandområde kring 380-780 nanometer i färgerna violett och blått via grönt och gult till rött. Strålningen kallas fotoner och består utav små osynliga energikvanta (fotoner). När således ögat träffas av ljusets strålning omvandlas strålningen till bioelektriska signaler som i en komplex process skapar en oss en bild av det vi ser.

Köp highbay i LED på nätet.

Highbay finns idag med hög färgåtergivning för arenor och event där man tar foton och filmar frekvent

Liksom kameran kompenserar även vårt öga för skillnader i ljus och andra värden. Ögat kompenserar normalt för differenser i färgåtergivning till exempel. Färgåtergivning är vad som normalt förkortas CRI och betyder Color Rendering Index och mäts i Ra där 100 är perfekt. Våra ögon uppfattar inte allting såsom det ser ut i verkligheten. Det finns olika saker som påverkar vårt sätt att uppleva exempelvis färger och se olika strålar som i vanliga fall är osynliga för ögat. När det kommer till spektra måste man först förstå vad spektra är. Det är en form av elektromagnetisk strålning men kan också vara vågrörelser i olika våglängder. När man använder ett prisma kan de olika frekvenserna bli synliga för ögat. Ögat gör inte någon skillnad i spektralfördelningen - elektromagnetisk energistrålning som sker i spektrum och indelas i olika våglängder. Spektra anges i nanometer (nm) och känns igen som röntgen som ger kortvågig strålning. Ultraviolett strålning är ett annat ljusspektra med långvågig strålning såsom infraröd strålning. Solens strålar hamnar i området 300-4000 nanometer. Enligt Annell.se är den syngrundade strålningen mycket begränsad och alstras i ett kortvågigt bandområde kring 380-780 nanometer i färgerna violett och blått via grönt och gult till rött. Strålningen kallas fotoner och består utav små osynliga energikvanta (fotoner). När således ögat träffas av ljusets strålning omvandlas strålningen till bioelektriska signaler som i en komplex process skapar en oss en bild av det vi ser.

Se även gatubelysning led

industri, utomhusbelysning, highbay <

Välj highbay med olika fästen från vajer, kedja, metallfäste till O-krok

Highbay i LED finns idag med många olika funktionella fästen. LED-highbay är en produkt som i sina nuvarande tappning funnits i några år. I år fick vi in den första med 190 lumen per watt vilket är en mycket hög ljusstyrka. Fördelen med highbay idag är fästanordningen som finns i många olika slags fästen. O-kroken som nämnts ovan är den mest använda då den kan fästas i en kedja eller en vajer utan andra ändringar vilket gör installationen enkel och för vem som helst att sätta upp. Däremot ska man låta en elektriker sköta själva elinstallationen ska nämnas för sakens skull. Highbay i LED är en energieffektiv ersättare i industrier som har highbay med kvicksilverlampor med hög energiförbrukning och kanske ett sämre ljus än man kunde önska. Dessutom är omsättningen på kvicksilverlamporna större och hanteringen av avfallet måste ske på ett annat sätt då tungmetallen förbjudits sedan 2009 i olika produkter. Kemilalieinspektionen har en lista för hur mycket kvicksilver som får användas vid varje given tid och som är påväg att fasas ut helt av allt att döma. Vad gäller fästen för highbay så kan man både montera highbay-armaturen på en metallarm eller en fastmonterad metallaxel. En statisk stång eller en vinkelbarr metallanordning eller dess standardfäste i härdad stål och inte i aluminium till skillnad från armaturen i sig. LED-highbay har fördelen att man med de olika fästena kan skräddarsy belysningens riktning om man skulle ändra verksamhet eller av andra anledningar vill rikta om ljuset.

köp industribelysning i led

Gruvbelysning med EX och andra cert. highbays, floodlight, strålkastare

LED-belysning i highbay-format för gruvor och andra områden ersätter kvicksilverlampor som tidigare varit vanligt förekommande i industrier, anläggningar, i livsmedelsproduktionen och som utomhusbelysning i många år. Några energieffektiva lampor har man inte riktigt lyckats med förutom lysröret som redan innan LED var energieffektivt dock med den nackdelen att lysrör innehåller kvicksilver som förbjudits och håller på att fasas ut. Industrin sparar stora mängder energi genom att byta sin befintliga belysning till LED i form av LED highbay. Man sparar både på energikostnader och förhindrar även driftstopp och minkar samtidigt service- och underhållskostnader som i andra fall kan uppgå till betydande summor inom stora företag. Med LED så har man en belysningskälla som både håller länge, är tålig för stötar och extern påverkan och som även fungerar på låg ström. Det normala är att man omvandlar strömmen från de svenska uttagen genom en inbyggt driver i vårt fall som regel en Meanwell-driver med hög kvalitet och livslängd som gör att lampan för konstant omvandlad ström som passar ljuskällan, LED. LED går normalt på likström och inte växelström som finns i våra vägguttag därför måste man konvertera strömmen på vägen till ljuskällan i de flesta fall.

Industribelysning med drivdon som Meanwell och highbay UFO

Highbay industribelysning saluför vi i de allra flesta fall med drivdon från Meanwell som har flera olika serier beroende på produkt. Vi ser också till att uppdimensionera strömmen till ljuskällan med ett stabilt drivdon som ger tillräckligt med ström för att slippa flimmer och andra brister som kan finnas när man inte har rätt belysning. En highbay kan ha driver från Meanwell-serien men också från Philips. Meanwells främsta modeller kommer med en livslängd på 7 år vilket säger en del om drivdonets livscykel. Meanwell är på samma sätt också mer kostsam vid inköpstillfället med eftersom drivdonet håller länge så ska man slå ut dess kostnad över hela livslängden och i det perspektivet blir summan en helt annan. Kostnaden med högprestanda-belysning är ofta många gånger lägre än billigare belysning. Det samma gäller inom LED. Det är skillnad på LED och LED liksom det är skillnad på kvaliteten mellan LED och andra ljuskällor. Det finns LED som är billig i inköp men som kanske inte har samma prestanda och livslängd. När det kommer till högwattare som exempelvis industri-belysning som highbay är valet det mellan att ha belysning under lång till som under behöver underhåll eller service eller så finns alltid ett mer kostnadseffektivt val där man också ofta får problem med sin belysning får att det inte håller det mått man kanske räknat med. Vi saluför endast den främsta belysningen och skulle våra kunder ändå välja en mer kostnadseffektiv produkt så står vi för den garantin som vi överenskommit oavsett priset. Vi rekommenderar dock att man tänker till en extra gång när man investerar i LED-belysning för det är faktiskt en investering på flera sätt både för verksamheten, ekonomiskt, ergonimiskt för arbetarna och ekologiskt för miljön. Man gör mer än man tror och många tänker inte på den tjänst de gör när de fasar ut den förålrade belysningen som kanske inte gav något bra ljus överhuvudtaget i vilket fall som helst. Med LED slipper man både service och dyra underhållskostnader händer det något med belysningen så byter vi ut den om felet har med tekniska saker att göra. När du väljer en highbay kan du även välja hög vattenskyddsklass och vandalklass som är två säkerhetsklasser som finns med höga värden på just highbays. En hög vandalkass gör att belysningen tål stötar, snabbare vibrationer och skakningar medan vattenskyddet gör att varken väta eller dammpartiklar kan trända in i armaturen. Fråga din återförsäljare vad du behöver för skyddsklass för din industri- eller anläggningsbelysning. All belysning du haft finns idag i LED-utförande både mer effektiv, kraftig och användbar än din tidigare belysning. Välj rätt. Välj LED.

Läs om bygglampor led här!

Välj smart ljusstyrning för dina highbays med sensorer och rörelsevakt

En highbay kan ha olika design, utformning och komponenter. Den kan ha olika funktioner med drivrutiner beroende på användningsområdet. Man kan använda en fjärrkontroll för att styra belysningen som har en smart sensor. Sensorn kan ha flera olika lägen. Sensorn för belysningen är som regel styrd genom mikrovågor och inte som tidigare med infrarött ljus som har sina nackdelar med ”mörka fläckar”. Om man väljer en highbay vi har med exempelvis 4 lägen där dagsljussensorn är ett smart smartläge som dimmar belysningen beroende på ljuset utanför. Ett annat läge är lystiden som bestäms med fjärrkontrollen samt ”väntetid” eller standby med induktionszon som kan ställas in efter att highbayen installerats. Dimningen kan väljas med 1-10V dimning eller vid specialbeställningar för just denna modell Dalidimmer som är en dimmer vi kan rekommenderar. Sensorer är viktigt för att energieffektivisera och minska slöseri med energin. Man vill inte elda för kråkorna. Därför har man sett till att belysningen inte lyser i lokaler som är tomma till exempel (Läs mer om DALI-system). Sensorer i olika funktioner kan normalt väljas för alla armaturer. Även om LED redan har låg energiförbrukning som den har vill man nå det yttersta energieffektivitetsmålet. Genom att komplettera highbay-belysningen med smarta sensorer som Zig-Bee så sparar man stora pengar och energi. Ett DALI-system som anpassar belysning i varje lokal där den finns och står lokalen tom ska belysningen vara avstängd eller om man önskar det stå på 10% vilket är försvinnande lite när det kommer till LED. Forskare har även visat att många lokaler inte alls har någon närvaro under hela dagar i industrier, anläggningar och andra lokaler trots att belysningen står på hela dagen. Genom smarta sensorer och ljusstyrning kan ljuset anpassas efter aktivitet och timers kan avgöra om belysning bör vara tänd efter vissa klockslag. LED energieffektiviserar men ger upphov till stora energieffektiviseringar om man brukar tekniken på rätt sätt. Industri LED highbays är en viktig del eftersom industrin står för en stor del av energiförbrukningen är det också där man med ganska enkla medel kan minska utsläppen och energikonsumtionen på någon som är relativt enkelt att åtgärda. Belysningen. Väljer man nu highbay i LED för sin verksamhet konsultera då med din försäljare som för en ljusberäkning åt dig så du vet exakt vilket ljus du får. Det effektiviserar arbetet, minskar tillbuk och olyckor samtidigt som det reduceras sjukskrivnngar och ohälsa på arbetsplatser. En god sund ljussatt arbetsplats är en bra arbetsplats där arbetarna trivs och presterar sitt bästa. Pigga och alerta under bra belysning som motsvarar dagens ljus och man saknar det under långa stunder av dygnet.

Välj highbay-modell efter din verksamhes förutsättningar och behov

LED-highbays finns som sagt i flera olika modeller där UFO-modellen är den mest populära på grund av sin effektiva design och utformning. Highbay har ett skal eller lamphus i lättaluminium normalt aluminium 6063 som är armaturens hölje. Höljet är kraftig och tål fall från höga höjder och externa smällar. Beroende på vilken skyddsklass så står en highbay emot kraftigt våld. IP66 med IK10 är höga värden som flera av våra highbay-modeller har. IP66 står för damm- och vattenskydd medan IK10 står för armaturens säkerhetsskydd kallat vandalskydd som tål stenkastning och annat externt våld av kraftigare slag. Tillsammans får armaturen naturligt en kraftig stomme där de inre komponenterna skyddas. PCB-brädan sitter inuti armaturen och ovanpå UFO-modellen sitter normalt drivdonet inkapslat och isolerat så det inte värms på ett negativt sätt av belysningen. Nedan sitter normalt ett linsskydd med specialoptik men det finns också modeller med bara dioder och härdat glas. Vad som passar var beror helt på området för belysningen och även om det ska vara inomhusbelysning eller utomhusbelysning. Linsoptiken skyddar i sin tur dioderna som kan variera i highbays från Philips, Bridgelux, Epistar och CREE för att nämna några exempel som passar highbay-belysningen. Highbay finns att välja i många olika utföranden och med olika komponentval. En vanlig diod är exempelvis Epistar och Bridgelux men på senare tid har Philips Lumileds-serie tagit fler och fler tillverkares intresse. Det är Philips SMD3030-dioder som ger ett mycket bra ljusmönster och har hög ljusstyrka som inte mattas av lika snabbt. Vissa leverantörer har numera L90 på produkter med 5-års garanti vilket betyder att endast 10 procent för förloras av belysningens kapacitet under den utlovade livslängden som i och för sig inte behöver vara garantin man kan även ha utlovat en livslängd i timmar som i sig är lång normalt 50.000 timmar. Idag finns belysning med 100.000 timmars livslängd med den senaste LED-tekniken som hela tiden utvecklas. Highbays följer sammma mönster. Highbays brukar normalt och vi rekommenderar i nästan alla fall en driver från märkestillverkaren Meanwell som har drivers med lång livslängd. För även om din produkt har 100.000 timmars livslängd så är det svårt att se hur en driver skulle hålla 100.000 timmar rent praktiskt. Nu ska nämnas att i de fallen det utlovas 100.000 timmar är LED-produkten ofta utrustad med en IC-driver som har mycket längre livslängd än en vanlig driver och har enklare funktion. Många solcellsarmaturer har just IC-driver vilket ofta också kallas driverlös-belysning även om det är en slags omvandlare och därmed en driver i den mening vi diskuterar nu. En Meanwelldriver har en livslängd på 7 år gissningsvis och vi använder endast de främsta. Många produkter har en funktion där man satt drivdonet så att det enkelt kan byts om driver skulle gå sönder inom ramen för den tid som är satt. Det ska nämnas att man sällan väntar så länge att byta sin belysning även om belysningen fungerar så är det värt att uppgradera sin belysning då och då även om det är LED-belysning vi pratar om och som fungerar väldigt länge. En LED-lampa skulle i princip kunna hålla hur länge som helst men för varje år den är tänd så sker ett bortfall i dess prestanda på ett eller anant sätt något kanske ögat ofta inte märker men tester skulle avslöja att en LED-lampa som lyst i 10 år har tappat både färgåtergivning och lumen.

highbay i led

LED-highbay är den senaste revolutionerande produkten efter gatubelysning i LED

Highbay i LED är inte något man ser som oftast när man tittar upp i taket på i en byggnad eller en anläggning eller fabrik idag. år 2018. Det mesta ögat möter är i och för sig highbay-belysning men av den äldre modellen som många kanske känner till med en stor drossel ovanpå med en reflektor nedan som är befäst med en kvicksilver-lampa normalt i 125- eller 400-watt där även högre watt förekommer. Ljuset är inte speciellt effektivt heller för den delen och lamporna är inte en inventarie man kanske hade önskat om det gick att undvika. För att få så pass höga watt som 400-watt i en kvicksilverlampa att tändas upp krävs ganska mycket "juice" vilket den får av ballasten som i dessa fall är nödvändig. LED å sin sida kräver i princip inte mycket ström alls för att lysa upp och behöver därför heller ingen uppstarts-annordning. Det ska nämnas att det går att byta ut kvicksilverlamporna ganska e